Toezichthouder

Het vak van commissaris/toezichthouder is een verantwoordelijke, complexe rol en is (terecht) aan het professionaliseren. Een open oog voor de omgevingsfactoren, oog voor zowel de ‘zachte’ als de ‘harde’ kanten van de organisatie en de balans en interactie daartussen, de leiding ‘challengen’ en van advies voorzien, kijken naar de strategie en de kwaliteit van de organisatie, onafhankelijk en effectief opereren en (het je eigen maken van) specifieke (branche)kennis zijn enorm belangrijk. Daarnaast vind ik een dosis gezonde nieuwsgierigheid onontbeerlijk. En humor!

Om mijn rol als commissaris/toezichthouder kracht bij te zetten, heb ik in 2019 de commissarissen-cyclus op Nyenrode gevolgd. Verder volg ik diverse ‘bijscholings’cursussen en bijeenkomsten.

Varietas Delectat! Door toezichthouder te zijn bij verschillende organisaties, heb ik een breed perspectief en kan ik zaken van meerdere kanten belichten. De organisaties maken immers allemaal onderdeel uit van één samenleving en kunnen niet zonder elkaar. Het één heeft te maken met of beïnvloedt het ander. 

De combinatie van interesses voor de maatschappij, de mens, resultaatgerichtheid, deskundigheid en gedrevenheid, geven mijn profiel weer als toezichthouder. 

Ik ben toezichthouder bij: 

 • DLE Natura Uitvaarverzekeringen NV te Emmen 
  Lid Raad van Commissarissen, sinds 1 september 2016
 • Stichting RTV Drenthe en Stichting Mediareclame Drenthe
  Lid Raad van Toezicht, sinds 1 januari 2018. 
  RTV Drenthe betreft een regionale publieke omroep
 • Cogas Holding NV
  Lid Raad van Commissarissen, voorzitter auditcommissie, sinds 1 juli 2018
  Cogas is werkzaam op het gebied van beheer van netwerken voor gas en elektriciteit en duurzame energie(oplossingen) in een groot deel van Twente en de gemeente Hardenberg.
 • Stichting Interzorg Noord-Nederland
  Lid Raad van Toezicht, lid auditcommissie, sinds 1 juli 2018. 
  Interzorg is een zorgorganisatie, actief in Noord- en Midden-Drenthe met een breed pakket aan woon- zorg-, behandelings- en servicemogelijkheden. 
 • Countus.
  Lid Raad van Commissarissen, lid commissie kwaliteit, voorzitter auditcommissie, sinds 1 juli 2019. Countus is een top 15 accountants- en adviesorganisatie met ruim 500 medewerkers en 23 vestigingen in Noord-, Midden- en Oost-Nederland en met specialisaties in de Agrarische sector, de Horeca & Leisure en de Zorg & Welzijn.
 • Drentse Holding BV, MKB Fonds Drenthe.
  Voorzitter Raad van Commissarissen, sinds 1 september 2019. MKB Fonds Drenthe ondersteunt kansrijke initiatieven met maatwerk financieringen en kredieten, gericht op de groei en innovatie van MKB-bedrijven.
 • Euroterminal Emmen-Coevorden-Hardenberg BV.
  Lid Raad van Commissarissen vanaf 25 maart 2021. Een terminal in Coevorden, op de grens van Nederland en Duitsland, met een Duitse aandeelhouder, Bentheimer Eisenbahn AG.

Beperking aantal commissariaten

De Nederlandse wetgever heeft een maximum gesteld van een aantal van vijf  “grote” commissariaten per toezichthouder. Mijn toezichtfuncties bij Cogas, Interzorg en Countus vallen hier onder.